Herghelia de la Sambata de Jos a fost infiintata in anul 1874 pe vremea contelui Johannes de Brukenthal cu un efectiv de cai din rasa Lipitan proveniti de la Herghelia Lipica din Slovenia ( prima herghelie in care a inceput cresterea cailor lipitani – 1580).

Istoricul celebrei Herghelii de la Sambata de Jos

intrare herghelie Sambata de Jos

 • A fost infiintata in anul 1874 pe vremea contelui Johannes de Brukenthal
 • In anul 1913 inainte de incepere primului razboi mondial a fost mutata cu intregul colectiv de cai (322 de exemplare de rasa) la Babolna Ungaria
 • In anul 1920 statul roman redeschide herghelia de la Sambata de Jos si o declara ca herghelie nationala (efectivul de cai de start 3 armasari si 22 iepe)
 • Pana in anul 2002 hergehlia de la Sambata de Jos a facut parte din fostele “Cai de Rasa R.A.” si “S.N. Cai de Rasa S.A.”;
  Din 2002 herghelia de la Sambata de Jos pana acum herghelia este administrata de Regia Nationala a Padurilor.

cai herghelia Sambata de jos

In momentul de fata herghelia de la Sambata de Jos are peste 300 de cai de rasa pura lipitana. Aici gasim armasari pentru reproductie si dresaj si iepe mama. Liniile de sange care au stat la baza formarii hergelii de cai lipitani de la Sambata de Jos sunt: Conversano, Favory, Maestoso, Neapolitano, Pluto, Siglavy-Capriola si Tulipan.

Herghelia se ocupa de cresterea si vanzarea cailor lipitani din 2009. Actual turismul ecvestru a dezvoltat la Sambata de Jos o adevarata afacere.

Herghelia de la Sambata de jos organizeaza cursuri de calarie si este unul dintre cele ai importante centre de echitati din Romania.

Pe segmentul de turism ecvestru heghelia organizeaza cursuri de calarie si cursuri de atelaje. Cursurile de baza se axeaza mai mult pe partea practica, cu notiuni teoretice generale.

Muzeul Hergheliei Sambata de Jos

cal lipitan de la herghelia Sambata de Jos

Servicii oferite in cadrul hergheliei:

 • armasari reproducatori pentru monta publica;
 • consultanta de specialitate privind reproductia la cabaline in scopul ameliorarii raselor din sectorul privat;
 • cursuri de echitatie;
 • dresaj si antrenament;
 • spectacole si concursuri sportive ecvestre;
 • agrement si turism ecvestru

Palatul Brukenthal de la Sambata de Jos

Castelul Brukenthal Sambata de Jos

Castelul Brukenthal Sambata de Jos – sursa foto: blogspot.com

Castelul Brukenthal are acelasi nume cu bine cunoscutul Palatul Brukenthal din Sibiu  si cu Palatul Brukenthal Avrig.

In trecut Castelul Brukenthal de la Herghelia Sambata de Jos, a fost in trecut un simbol al casei de Brukenthal. Actualmente Castelul sta sa se prabuseasca. Poate fi vizitat doar din exterior. Regia Nationala Romsilva detine acesst castel si ar putea sa investeasca in reabilitarea acestui monumet istoric important si sa-l transforme intr-un muzeu. Cu siguranta investitia ar merita. Ramane de vazut ce se va intampla cu acest monument!

Vrei sa vizitezi herghelia de la Sambata de Jos?

Cu siguranta ai nevoie de cel mai bun loc unde sa stai peste noapte. Pensiunea Transilvania de la Sambata de Sus poate fi cea mai buna alegere!