Cu toții cunoaștem puterea făcătoare de minuni și harul părintelui Arsenie Boca, de aceea din ce în ce mai mulți oameni își doresc să-i viziteze mormântul și chilia pentru a se simți mai împliniți sufletește. Mormântul părintelui Arsenie Boca este vizitat zilnic, de sute de turiști, dar în ceea ce privește chilia, nu mulți sunt cei care se încumetă să străbată drumul până acolo, fiind vizitată în medie de 10-20 turiști în fiecare zi.

Parintele Arsenie Boca

Chiar dacă nu există atât de multe semne lăsate de cuviosul călugăr, mulți oameni își doresc să viziteze chilia, făcându-și o idee despre cum este să trăiești în munți, departe de restul lumii.

Drumul până la chilia părintelui Arsenie Boca

drum Chilia Parintelui Arsenie Boca

Chilia părintelui Arsenie Boca se află la o altitudine de aproximativ 1600 metri, în partea dreaptă a cabanei „Valea Sâmbetei”. Până la această cabană se ajunge de la Complexul Sâmbăta în aproape două ore și jumătate de mers pe jos, iar plecarea se face de lângă Mănăstirea Brâncoveanu, pe un drum forestier care nu mai este accesibil cu mașina.

În jurul cabanei se află o minunată pajiște și chiar dacă drumul e anevoios, fiecare pas merită pe deplin. De la cabana „Valea Sâmbetei” aflată la o altitudine de 1400 metri până la Chilia Părintelui Arsenie Boca drumul e abrupt. Astfel necesită mult efort fizic, atenție și curaj, iar drumul nu durează mai mult de 25 de minute.

Istoricul locatiei

chilie Arsenie Boca

Totul a început în anul 1943, în plin război, când tânărul călugăr viețuia la Mănăstirea Sâmbăta și dorința lui era de a-și găsi un loc unde să se retragă de lume. Pe Valea Sâmbetei, aproape de izvorul nesecat al unei ape strălucitoare, unde povârnișul de piatră se proptește într-un perete aproape vertical, părintele a decis să-și facă chilia.

Legendele spun că ar fi lucrat singur și că a săpat doar cu mâinile, lucruri ce nu sunt pe deplin adevărate, însă e clar că tot greul a fost dus de el. A scobit în piatră o deschizătură, mai largă în interior și și-a construit adăpostul dorit pentru o viață în rugăciune.

Cum a fost construită chilia?

Răspunsul îl dau cei mai bătrâni oameni din sat, ai căror părinți l-au ajutat pe părintele să-și sape chilia din stâncă. Se spune că după prima etapă a lucrării, piatra s-a fisurat și a fost nevoie să se caute o nouă cale de a ajunge la chilie. După ce această problemă a fost rezolvată cu o schelă suspendată paralelă cursului văii, chilia părintelui Arsenie Boca de pe Valea Sâmbetei a rămas veșnicul loc de rugăciune al acestuia.

Legenda spune că după ce a murit părintele, la izvorul Văii Sâmbetei s-au arătat două căprioare care ar fi vestit moartea. Chilia abandonată a devenit încet, încet loc de pelerinaj, a fost împodobită cu icoane și flori și s-a așezat o piatră de marmură ce amintește gândul lui de a viețui acolo. Peisajul este superb, iar persoanele care au vizitat acel loc spun că s-au simțit pe deplin cu sufletul mai împăcat, cu o stare de bine profundă și că îl vor mai vizita cât de curând.